VL Pyryn ensilento, videoita

Jukka Pikkusaari Lapualta on suunnitelut ja rakentanut mallilennokin Suomen Ilmavoimien käyttämästä VL Pyrystä mittakaavaan 1/3,5.

Tiistai-iltana 24.5.2022 oli VL Pyryn ensilento Hietanevan lennokkikentällä. Ensilento sujui pienten vastusten jälkeen odotusten mukaan hienosti. VL Pyryn korkeusperäsin oli herkkä, vaati radiolähettimen korkeusperäsinohjaukseen pientä säätöä. Muut ohjaimet olivat erittäin tasapainoiset.

Korkeusperäsimen herkyys näkyy hyvin lentoonlähtö videossa, kun lähtökiidossa veto löysätään ohjaimesta, niin kone on mennä nokilleen. Kokenut ja taitava lennättäjä kuitenkin hallitsee tilanteen. Lähestymisessä laskulaippojen ulosotto ei aiheuta trimmaamistarvetta, vaan VL Pyry lentää suoraan ja vakaasti.

Kannuspyörän ohjausjouset olivat liian löysät, eikä kone kääntynyt rullauksessa tarpeeksi nopeasti. Tästä selvitään laittamalla ohjausvaijereihin jäykemmät kannuspyörän ohjausjouset. Moottorissa ja potkurissa oli tehoa riittävästi. Kone lentää erittäin hienosti skaalanopeutta ja taipuu mukavasti taitolentoliikkeiin. Tämä mallilennokki VL Pyry on raju kärkisakkaaja, niin kuin esikuvakin.